Wist je dat steeds meer Nederlanders met huidproblemen kampen? Maar liefst één op de drie landgenoten heeft een gevoelige huid en bij één op de tien mensen is zelfs sprake van huidproblemen als allergie, eczeem of psoriasis. Heb jij last van psoriasis, en de jeuk of kloven die daar vaak mee gepaard gaan? Dan hoop ik dat je veel baat hebt bij de tips van deze en vorige week. (De tips van vorige week kun je nog teruglezen als je onderaan dit blokje op de doorverwijzingslink klikt.)

1. Breng na het douchen vaseline aan op de huid. Dat geeft meestal een (kortdurende) verlichting van de jeuk
2. Zorg dat je bij psoriasis aan de voeten goed sluitende schoenen draagt! Ze moeten een halve maat te groot zijn. Dat vermindert de druk op de voeten en verlicht de pijn.
3. Wen je aan om huishoudhandschoenen te dragen tijdens het afwassen (geen latex!). Poeder de binnenkant van de handschoenen wel voor je ze aantrekt.
4. Bij ernstige psoriasis, wanneer de jeuk en de pijn te ondraaglijk wordt, wil het weleens helpen om je helemaal in te (laten) wikkelen in plastic folie. Laat dit vervolgens ongeveer 2 a 3 dagen zitten. Nadeel is de geur die er vrijkomt als je de folie weer verwijdert. Maar als het resultaat is dat de jeuk voor een langere tijd verdwijnt, is het misschien toch het uitproberen waard.
5. Bij de apotheek kun je katoenen (witte) handschoentjes kopen die je kunt gebruiken als je je handen hebt ingevet voor de nacht. Zo bederf je je beddegoed niet.
6. Vooral ’s nachts is de jeuk vaak het ergst. Trek daarom bij jeuk ’s nachts handschoenen aan. Bij onbewust krabben, beschadig je zo de psoriasisplekken niet. En houd je nagels kort.
7. Met ijsblokjes in een washandje, koud water met azijn óf citroensap kun je bij heftige jeuk de huid koelen.
8. Verwijder schilfers voorzichtig voordat je de voorgeschreven zalf of crème op te brengt. Een schilfervrije huid neemt het middel namelijk veel beter op en zorgt voor een effectievere werking.
9. Lastig is dat bij psoriasis op de voetzolen de zalf of crème ’s nachts niet goed op de psoriasisplekken blijft zitten. Een boterhamzakje biedt uitkomst. Zalf de voeten in, trek de boterhamzakjes eroverheen en maak die vast met pleisters.
10. Gebruik bij pijnlijke kloven aan handen en voeten een speciale klovenzalf. Vet ze rijkelijk en regelmatig in. Een weldadige voetzalf tegen kloven is de Minerale Voetcreme van AHAVA, en een zalige handcrème die zichzelf al ruimschoots bewezen heeft is de Dermud Handcreme van AHAVA.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Sommige van deze tips ken je misschien al, maar misschien zit er iets bij wat werkt voor jou. Laat weten wat jouw ervaringen of tips zijn! Die worden dan geplaatst in deze nieuwtjesrubriek, of op de Fairy Handsome blog en/of Hyves. Zo heeft iemand anders daar dan misschien weer wat aan!

Beauty Quote

Het is schoonheid die de aandacht trekt, maar persoonlijkheid die je hart verovert.~Anoniem
Advertenties