Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Het is een aandoening waarvan vooral jongeren tussen de 15 en 18 jaar behoorlijk last kunnen hebben. Het is niet alleen hinderlijk, maar het wordt ook vooral ervaren als onsierlijk. Acne kan zeer negatief werken op het zelfvertrouwen. Sommige mensen worden er zelfs depressief van. Toch is acne een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen. Hier volgen enkele tips.

  1. AFBLIJVEN! De verleiding is groot om puistjes open te krabben of uit te knijpen. Ook grondig en vaak wassen helpt meestal niet bij de bestrijding. Als het gezicht namelijk te vaak gewassen of aangeraakt wordt, zullen de stoffen nog dieper de huid in geduwd worden en wordt de talgproductie juist gestimuleerd waardoor de huid nog meer geïrriteerd raakt. Wees voorzichtig met de aangedane huid en krab niet aan de acne. Ga ook de puistjes niet uitknijpen. Als je dat wel doet, werk je verdere ontstekingen in de hand en loop je het risico om er een tweede, diepere ontsteking mee te veroorzaken. Hierdoor herstelt de huid langzaam en moeilijk, met littekenvorming als gevolg.
  2. Gebruik zachte producten. Bij acne is het aan te raden om je gezicht twee maal per dag zacht te wassen met een zachte gezichtszeep met hydraterende werking, zodat de huid niet uitdroogt. Dep daarna je gezicht droog met een zachte, schone handdoek om zo verdere irritatie en vervuiling te beperken. Boen of schrob de huid vooral niet. Om verdere beschadiging van de puistjes te voorkomen is het belangrijk dat je je huid met de grootst mogelijke zorg en voorzichtigheid behandelt. Het tweemaal dagelijks reinigen draagt bij aan de absorptie van de overtollige talgafscheiding. Door de verminderde talgafscheiding zal de vorming van mee-eters ook verminderen. Ten slotte zullen minder mee-eters weer bijdragen aan minder puistjes.
  3. Gebruik huidverzorgingsproducten die speciaal zijn afgestemd op de gevoelige huid. Vermijd agressieve en uitdrogende producten. Een fijne zachte zeep is de  Minerale Mud Zeep van Sea of Life.  Of als je niet van blokzeep houdt is er een prima alternatief in de  Lemon and Tea Tree Facial Wash van Essential Care.  Gebruik dit in combinatie met de Organic First Aid Lotion van Essential Care, en je hebt een compleet en zacht rescuepakket.
  4. Eet gezond. Dit is misschien niet echt nieuws voor je, maar toch wel zo belangrijk dat het zeker vermeld moet worden. Gezond eten kan nl veel goed doen voor je huid als je last hebt van een acne huidaandoening. Kies voor gezonde producten want voeding levert je lichaam bouwstoffen voor nieuwe cellen. Daardoor is je eten van groot belang voor hoe de huid eruit zal zien. Als je bijvoorbeeld veel vet eet, zal het lichaam het teveel aan vetten opslaan. Een gezonde, zuiverende, aangepaste en uitgebalanceerde voeding helpt je lichaam zich te herstellen.
  5. Drink veel water. Voor het afvoeren van afvalstoffen is het noodzakelijk dat je ten minste twee liter (kraan)water drinkt, zonder koolzuur.
  6. Eet zoveel mogelijk groente en fruit, hierin zitten veel vitamines en mineralen. Rauwe groenten zijn ook heel erg goed.
  7. Vermijd verzadigde vetten. Vetten zullen worden omgezet in vetzuren. Het teveel aan vetten wordt opgeslagen in de lever, weefsels (denk aan cellulitis), bloedvaten en galblaas. Verzadigde vetten zijn dierlijke vetten. Ze zitten voornamelijk in vlees, vleeswaren, melk, boter, en chocolade. Probeer deze vetten een tijdje uit je menu te schrappen. Dan zal het lichaam zich herstellen en de opgeslagen vetten verwijderen.
  8. Bij ernstige acne is het altijd aan te raden naar de huisarts te gaan.