In deze en de vorige Topic, krijg je een aantal Tips & Tricks. Deze keer maar liefst 10 nieuwe do’s en don’ts. Heb je zelf ook tips? Deel ze met ons!

Het ontstaan van acne kan veel verschillende oorzaken hebben: het kan in de familie zitten (genetisch bepaald) of het kan een gevolg zijn van de hormonen (puberteit), daar kun je dan ook niet veel aan doen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Overmatige psychische stress (examens) of verkeerde (vette, afsluitende) cosmetica of druk door strakke kleding op de huid (voorhoofdbanden) kunnen ook de boosdoener zijn geweest.  Hoe dan ook, het belangrijikste is er vooral van af te blijven! Het spreekt voor zich dat je bij ernstige acne liever op tijd advies gaat vragen bij de huisarts.

Hieronder volgen de tips.

  1. Wees matig met make-up. Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Zorg daarom vooreen vast ritme waarbij je elke ochtend een dagcrème aanbrengt en voor het slapengaan een nachtcrème. Kies een speciale productlijn voor de gevoelige huid bij acne, en houd het bij één productlijn, zodat de producten goed op elkaar zijn afgestemd. Bovendien kunnen verschillende merken verschillende bestanddelen bevatten die elkaar gaan tegenwerken. Let op bij de keuze voor een huidverzorgende tonic voor de vette huid. Deze bevat over het algemeen veel alcohol. Dat is niet goed voor een acne huid. De huid wordt extra geprikkeld en zal nog meer talg produceren.
  2. Scrubben. Over scrubben zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die beweren twee keer per week de huid te scrubben, waardoor de bovenste laag huidcellen worden verwijderd en de poriën minder snel verstoppen. Anderen zeggen dat door het scrubben juist de puistjes zullen opengaan en daarmee vermeerdering van de bacteriën plaats zal vinden. Voor de zekerheid kun je beter je huid twee keer per week reinigen met een milde reiniger (geen zeep!). Gebruik uitsluitend producten die geschikt zijn voor acne.
  3. Bescherm je gezicht. Als je intussen je huid al goed schoonhoudt, de juiste producten hebt gekozen¸en misschien zelfs al langs de huisarts bent gegaan, is het nu zaak om te zorgen dat alles wat in aanraking komt of zal komen met je huid smetteloos schoon is. Zo geef je bacteriën geen kans je plan van aanpak te saboteren.
  4. Schoon en fris. Houdt borsteltjes, sponsjes en kwastjes die je gebruikt voor het aanbrengen van je make-up schoon. Penselen en kwastjes maak je schoon met een milde shampoo en wat make-up reiniger. Spoel de kwasten goed af onder stromend water tot het water geen kleur meer krijgt of schuim bevat. Droog penselen en kwasten ondersteboven. Denk aan je hoofdkussen, dat meer dan regelmatig verschoond moet worden. Ook je kleding moet fris en schoon aangetrokken worden. Gebruik je haarstyling producten, hou er dan rekening mee dat ze geen contact maken met je huid. Scherm je gezicht dus goed af bij het gebruik van haarspray. Was je handen grondig voordat je aan je gezicht zit. Omdat je huid moet ademen is het van belang dat je op goed absorberende kussens slaapt. Katoenen kussens bijvoorbeeld veroorzaken geen irritatie en belemmeren de zuurstoftoevoer niet. Ook is het belangrijk dat je het beddengoed regelmatig verschoont, want wanneer het vuil van je gezicht zich elke nacht ophoopt op je kussens, is dat ook weer een infectiebron. Luchtvervuiling en rook zijn ook oorzaken voor verergering van de acneklachten omdat ze de poriën verstoppen. Zorg daarom vooral voor veel frisse lucht. Vermijd rokerige plaatsen.
  5. Drink veel water. In de winter heeft je huid te lijden onder de invloed van de verwarming of de airco. Het droogt je huid uit, net als teveel koffie, alcohol en zout. Drink daarom zoveel mogelijk water. Het liefst anderhalve liter per dag. De zon kan de puistjes doen uitdrogen. Dat is de reden waarom acne in de zomer vaak wat minder is. De zon zorgt ervoor dat de oppervlaktelaag (hoornlaag) van de huid dikker wordt. Hierdoor raakt de opening van het talgklierkanaal echter verstopt en zodra het herfst wordt, verschijnen de mee-eters weer. Denk dus niet dat het zonlicht bescherming en verlichting biedt bij acne, maar het kan wel tijdelijk voor verlichting zorgen. Zon echter met mate: overdaad schaadt. Gebruik geen vette zonneproducten. Sommige middelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van acne bevatten vitamine A-zuur en/of bepaalde tetracyclines die de huid extra gevoelig maken voor zonlicht.
  6. Slaap voldoende! Het is belangrijk dat je genoeg slaap krijgt. Bij slaaptekort kan de acne verergeren. Ook omdat de huid ’s nachts tijd nodig heeft om te herstellen, is het erg belangrijk dat je minimaal acht uur per nacht slaapt. Bovendien is het algemeen bekend dat voldoende slaap een voorwaarde is voor een mooie huid.
  7. Vermijd stress, want stress is ook een belangrijke factor waardoor acne kan verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Ga veel bewegen of sporten. Het liefst in de frisse buitenlucht. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en je krijgt zuurstof binnen, wat ook weer ten goede van je huid komt.
  8. Houd er rekening mee dat een behandeling tegen acne tijd nodig heeft. Soms duurt het een paar maanden voordat je uiteindelijk resultaat ziet. Raak hierdoor niet ontmoedigd of in de stress. Angst dat het niet meer overgaat, werkt ook alleen de behandeling tegen. Vertrouw er op dat er een dag komt dat het allemaal beter uit gaat zien.
  9. Zorg voor kleding die gemaakt is van ademende materialen (geen synthetische). Gebruik producten die de huid niet “opsluiten”. Denk ook eens aan het gebruik van je telefoon. Het is één van de meest vervuilde objecten: een broeiplek van bacteriën. Zorg daarom dat je niet met je gezicht tegen de telefoon aanzit als je belt, en dat ze regelmatig schoon gemaakt wordt.
  10. Medicijnen als oplossing. Soms is acne niet te verhelpen met goede verzorgingsproducten en –rituelen en ligt het aan iets anders. Maak in ieder geval een afspraak met de huisarts. Er zijn diverse middelen voor verschillende gradaties. Mogelijk schrijft hij medicijnen voor. Middelen die veel worden voorgeschreven bevatten salicylzuur of benzolyperoxide. Deze zorgen ervoor dat de talgklieren niet verstopt raken. Daarbij werken ze ontstekingsremmend. In ernstigere gevallen kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Het kan ook zijn dat hij je doorverwijst naar een dermatoloog.