Alles willen we er aan doen om het proces van zichtbaar ouder worden een halt toe te roepen. En dat we daar veel voor over hebben heeft de commercie ook al ontdekt. Want we smeren ons gezicht in met antirimpelcrème, masseren de sinaasappelhuid weg met anticelluliteproducten en laten ons verleiden door wonderingredienten als o.a. slakkenslijm en slangengif. En zo smeren we met z’n allen in Nederland voor een kleine 500 miljoen euro op onze huid!

Binnen de cosmeticabranche is ‘huidverzorging’ de grootste markt. Alles wat verslapping, uitdroging en rimpeling van de huid tegengaat, vindt gretig een weg naar het koperspubliek. Dat is een opmerkelijk succes voor producten waarvan we eigenlijk helemaal niet weten of ze wel werken.Want werken al die huidcrèmes nu echt? Doen al die prachtige en vaak ook prijzige producten werkelijk ze wat ze beloven? In dit en het volgende blogtopic, een samenvatting uit diverse objectieve wetenschappelijke onderzoeken over wat nu wel en wat niet werkt.

Bestanddelen: waar let ik op?
Kijk uit voor crèmes die parfum (fragrance) of alcohol bevatten! Deze bestanddelen zijn namelijk te agressief voor de huid. Maar vergis je niet, ook natuurlijke producten kunnen te agressief zijn. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, munt, citroen of eucalyptus.

Veel cremes bevatten het bestanddeel collageen. Werkt dat dan wel?
Het antwoord op deze vraag is helaas teleurstellend. Nee, die werken niet. Om collageen in een creme te kunnen laten werken moet je dieper in de huid doordringen. Er bestaan nog geen crèmes die dat kunnen. Collageen werkt trouwens wel heel goed als een hydraterend laagje, je ziet dus wel degelijk een visueel effect. Maar dat is net als bij alle hydraterende crèmes tijdelijk: zodra je ermee stopt, is het effect weg.

En dan de vraag of hydraterende crèmes op lange termijn werken tegen huidveroudering. Ook hier luidt het antwoord wederom helaas: nee. Hydrateren doet voor je huid op de lange termijn helemaal niets. Op de korte termijn werkt het goed: je huid ziet er gezonder en strakker uit, rimpels vervagen wat. Maar zodra je ermee stopt, is het effect weg.

Dat je cellulite kunt bestrijden met smeren, moeten we helaas ook naar het land der fabelen verwijzen. Voor een effectieve bestrijding van cellulite zitten de problemen te diep in het bindweefsel. Een zalf kan de opbouw van de weefsels zo diep onder de huid niet aanpakken.

En sorry ladies, ook tegen die lelijke en vervelende wallen onder onze ogen is tot op vandaag echt geen kruid gewassen, behalve dan wat camoufleren met makeup. Samen met de topmodellen denken enkelen in aambeienzalf een probaat middel hebben gevonden. Op de korte termijn lijkt dit misschien wat te helpen, maar op de lange termijn werkt dit averechts. Het irriteert.

Ook van de ingrediënten kaviaar, nanosoom en soya flavonoiden staat nergens in de wetenschappelijke literatuur dat dit werkt. Een nanosoom is een kapseltje dat zorgt voor transport van bepaalde stoffen, maar is zelf niks. Het brengt dan retinol A dieper in de huid en dat zou in principe moeten werken. Producten met  smeren heeft niet veel zin. Veel sojaproducten eten werkt wel tegen rimpels volgens de dermatoloog.

Foute crèmes, wat kunnen de gevolgen zijn?
Datgene wat we zeker niet willen gebeurt juist bij het gebruik van verkeerde crèmes, nl. de huid veroudert sneller. Maar de huid kan ook gewoon vetter of droger worden dan de bedoeling is. Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan. En dat is niet het enige. Huidaandoeningen als acné, eczeem en psoriasis kunnen verergeren. Sommige vrouwen krijgen last van chronische irritatie, wat kan uitmonden in couperose of rosacea (een soort acné, met blozende wangen). Deze aandoening zie je nu veel meer dan vroeger. Eén op de vijf blanke vrouwen heeft er last van.

Na deze ontmoedigende opsomming zou je haast denken dat er helemaal niets is wat werkt. Maar dat is gelukkig niet het geval.

Goede huidverzorging, wat werkt wel?
Het antwoord hierop is eenvoudig en ligt voor de hand: een goede zonbescherming. De zon is de belangrijkste huidverouderaar en de belangrijkste functie van een crème is dan ook bescherming tegen de zon. In de zomer kun je het beste zonnebrand gebruiken,  maar in de winter kan die bescherming ook in een dagcrème zitten, als er maar minstens factor 15 in zit en zowel tegen UVB- als tegen UVA-stralen beschermt.

Ook proeven met anti-oxidanten als vitamine C en E zijn vooralsnog veelbelovend, dus crèmes met deze bestanddelen zijn zeer zeker aan te raden. Ze beschermen de huid tegen vrije radicalen, en voorkomen zo veroudering van de huid. Maar ook hier is belangrijk dat ze in de juiste concentratie wordt gebruikt, anders gebeurt er nog niets. Jammer genoeg staat de concentratie niet altijd erbij vermeld op de verpakking. Een kleine tip: wanneer stoffen in het onderste deel van de ingrediëntenlijst staan, is de concentratie te laag om effect te hebben. Producten met anti-oxidanten moet je goed afgesloten houden omdat de anti-oxidanten reageren met lucht, en zo hun werking verliezen. Let er dus op dat producten luchtdicht verpakt zijn.

Dan het volgende: wat opgaat voor huidcrèmes, geldt ook voor reinigingsproducten. Gebruik alleen milde producten. Veel reinigers bevatten de agressieve zeep sodium lauryl sulphate. Door dergelijke producten te vermijden, doe je al heel veel goeds voor je huid.

Scrubben is goed voor je huid om regelmatig de dode huidcellen te verwijderen. Exfoliëren heet dat ook wel. Na je 30e raak je die dode huidcellen moeilijker kwijt en krijg je eerder last van verstoppingen en een doffe huid. Maar scrub niet te vaak en ga voorzichtig te werk. Vermijd scrubs met grote, harde korrels. Dat is zeker voor een gevoelige huid te agressief en het tast de beschermlaag aan. Scrubben met alleen een zacht washandje en eventueel een milde cleanser is dan beter. Eventueel kun je een exfoliant als glycolzuur of salicylzuur gebruiken. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat de dode huidcellen verdwijnen.

En… er bestaan er antirimpelcrèmes die werken, maar we moeten wel realistisch blijven. Geen enkel product laat rimpels verdwijnen of trekt de huid strak zoals een facelift dat doet. Maar er zijn zeker bestanddelen die bewezen huidverjongend werken. Vitamine A zuur bijvoorbeeld. Maar dat werkt alleen in een dusdanig sterke concentratie dat het bijna een geneesmiddel is. Je kunt het daarom alleen op doktersrecept krijgen. (NOTE: Het wordt voorgeschreven voor acné, en mag vanwege bijwerkingen niet verwerkt worden in cosmetische crèmes. Maar zelfs met dit middel duurt het minstens een jaar voordat de rimpels verminderen.) Gelukkig kan je huid zelf gewone vitamine A omzetten in kleine hoeveelheden vitamine A-zuur. Dat is overigens wat anders dan retinol (vitamine A), dat ook wel wat doet, maar veel minder effectief is. Ook glycolzuur heeft verjongende eigenschappen. Het verwijdert dode huidcellen, gaat pigmentvlekken tegen en geeft de huid een frissere, jongere uitstraling. Zowel glycolzuur en vitamine A zuur zijn sterke bestanddelen, je moet het gebruik ervan langzaam opbouwen.

Tot zover deel 1 over facts en fabels in huidverzorging. In het volgende deel gaan we het hebben over oogcrèmes.