Het vervolg op de facts en fabels over huidverzorging. Want we smeren er in Nederland lustig op los met alles wat met huidverzorging en anti huidveroudering te maken heeft. Er gaat dan ook enorm veel geld om in de cosmetica industrie. Maar doen al die mooie en vaak ook prijzige producten nu ook werkelijk wat ze beloven? Dit keer een objectieve en kritische kijk op oogcrèmes.

Wij vrouwen zijn er door de cosmetica-industrie inmiddels helemaal van overtuigd geraakt dat voor de bestrijding van rimpels, een slappe huid, donkere kringen en dikke wallen onder de ogen, een goede (lees: dure) oogcrème essentieel is. Daarom deze wake up call. Stop met zoeken! Het is zonde van je tijd en geld!
En wel hierom:

  • Hoe graag we het ook willen, er bestaan helaas nog steeds echt geen producten die donkere kringen onder de ogen, een slappe huid, dikke wallen of kraaienpootjes kunnen verhelpen. Bovendien, kraaienpootjes zitten niet alleen rond de ogen, maar ook in het gezicht. Dit staat dus haaks op de theorie over oogcrèmes.
  • De enige die voordeel heeft bij het gebruik van oogcreme is de commercie. Want alles wat je krijgt als je een oogcrème koopt, is een kleine hoeveelheid van een product (meestal de helft van de hoeveelheid van een gezichtsproduct) en dat voor twee keer zo veel geld!
  • Er wordt bij oogcrèmes vaak de nadruk gelegd op ‘zacht’ en vrij van geurstoffen, zodat ze ‘veilig zijn voor de delicate huid rond de ogen’.  Maar eigenlijk betekent dat dus dat de huid rond de ogen de goede ingrediënten zou moeten krijgen en de rest van het gezicht de slechte. Uiteraard dient juist het héle gezicht zacht behandeld te worden. Hiermee komen we op het volgende punt: de meeste oogcrèmes bevatten juist geurstoffen, én kleurstoffen, die allebei slecht zijn voor de huid.
  • Er wordt verondersteld dat een oogcrème lichter moet zijn dan een andere crème omdat de huid rond de ogen dunner is. Maar de meeste oogcrèmes zijn juist alles behalve lichter: het zijn vaak dikke crèmes. En dat terwijl gezichtsproducten bijna altijd een lichtere textuur hebben.
  • Het volgende punt is ook zeker niet onbelangrijk. De meeste oogcrèmes zitten in een potje. Dit betekent dat,  zodra het potje open wordt gemaakt, de weldadige ingrediënten (aangenomen dat die erin zitten) onder invloed van blootstelling aan licht en lucht, beginnen te verslechteren. Bovendien is het niet hygiënisch om je vingers elke dag in dezelfde crème te steken.
  • Tot op de dag van vandaag is er nog geen enkel (onafhankellijk en wetenschappelijk!) onderzoek dat aan heeft kunnen tonen dat de huid rond je ogen andere behoeftes heeft dan de rest van je gezicht. Heb je zowel een droge gezichtshuid als een droge huid rond je ogen, dan hebben beide hetzelfde nodig (en dat geldt ook voor een vette huid). Het is niet zo dat je geen goede moisturizer nodig hebt rond je ogen; er hoeft alleen niet op te staan dat het een speciale oogcrème is en hij hoeft niet duurder te zijn dan een gezichtsproduct met dezelfde formule.

Kortom:  oogcrèmes zijn niet nodig. Ze zijn een stunt van de cosmetica-industrie, die inspeelt op de angst van consumenten voor zichtbare veroudering.

Mocht je er desondanks toch voor kiezen een oogcrème te blijven gebruiken, dan volgt hier nog een belangrijk advies: wees kritisch ten opzichte van de ingrediënten die in de crème zitten.