cremesZelf cosmetica maken? Waarom zou ik?

* Heb je een gevoelige of allergische huid?
* Heb je er genoeg van om te veel te betalen voor dure cosmetica?
* Wil je weten wat je smeert?

De commercie wil ons van alles doen geloven. In flitsende reclames worden we om de oren geslagen met allerlei prachtige cosmetische “superproducten”. We worden bestookt met termen als Retinol A, Q10, Elastine en andere vage zogenaamd “revolutionaire ingredienten” die in de cosmetica zouden zijn verwerkt, en waar we absoluut niet zonder zouden kunnen. Met natuurlijk een fiks prijskaartje daaraan gehangen.

Allemaal onzin!
Laat je niet langer bedotten door de media, en maak je huidverzorging zelf! Natuurzuiver, zijdezacht, en zonder synthetische toevoegingen.Het zal je verbazen hoe eenvoudig het is, maar vooral ook…hoe leuk!

Met onderstaand basisrecept kun je beginnen om je eigen crème te maken van (h)eerlijke ingrediënten. Het is leuk en niet moeilijk. Begin  met deze eenvoudige basiscreme. Dit is op zichzelf al een prima crème en uitstekend te gebruiken voort hand, gezicht en lichaam. En heel fijn en zacht als je allergisch bent aangelegd.
Is hij goed geslaagd? Dan kun je hierop verder naar hartelust experimenteren door bijvoorbeeld andere olie te kiezen of andere ingrediënten toe te voegen, speciaal voor bijv gezicht, hand of lichaam. Er zijn vele heerlijke recepten.
Hoe cool is het om je eigen pure en natuurzuivere huidcreme, zonder chemische toevoegingen te maken. Zoveel en zo vaak als je wilt. Fijn om zelf te gaan gebruiken, maar natuurlijk ook heel erg leuk om iemand cadeau te geven!

En dan nu snel aan de slag!

Wat heb je nodig aan materialen:

 • crèmepot , schoon en gedesinfecteerd met bijv alcohol 
 • thermometer
 • 2 bekerglazen bij voorkeur van glas, maar een koffiebeker kan ook
 • spatel
 • 2 roerstaafjes of minigardes
 • keukenweegschaal
 • maatbeker

Ingrediënten:

Onderstaande ingrediënten noemen we de vetfase:

 • 20 ml plantaardige olie. Dit kan zonnebloemolie zijn (lekker goedkoop) maar iedere andere olie (bijv olijdolie, jojobaolie) is prima.
 • 5 gram lamecrème (verkrijgbaar in veel webwinkels of sommige natuurwinkels)

Onderstaande ingrediënten noemen we de waterfase:

 • 40 ml water (water eerst koken, om bacteriën te doden) of 40 ml rozenwater (met rozenwater is conservering niet noodzakelijk)

Toevoegingen:

 • evt. 7 druppels parabeen K, dit is een zacht conserveringsmiddel  (verkrijgbaar in veel webwinkels of sommige natuurwinkels)
 • evt. 7 druppels etherische olie naar keuze. Parfumolie kan ook. Dit is goedkoper, maar is synthetisch, en dus niet zuiver natuurlijk.

Bereiding:

 1. Doe de ingrediënten van de vetfase in een bekerglas en de ingrediënten van de waterfase in een ander bekerglas.
 2. Zet beide bekerglazen in een pan met warm water (au-bain-marie) en verwarm de inhoud tot maximaal 60-65°C, roer af en toe met de roerstaaf tot de emulgator gesmolten is.
 3. Voeg eventueel enkele druppels conserveringsmiddel toe en meng.
 4. Haal beide bekerglazen uit de pan wanneer zij beide een temperatuur hebben tussen 60 en 65°C bereikt hebben. Schenk de waterfase al roerend bij de vetfase. Doe altijd de waterfase bij de vetfase, nooit andersom. Klop stevig met de roerstaaf tot alles afgekoeld is en er een emulsie is ontstaan. Het kloppen kan even duren, geef niet te snel op. (een mixer of staafmixer kan soms ook uitkomst bieden)
 5. Voeg de etherische olie als laatst toe omdat deze snel verdampt. Roer totdat alles gemengd is. Doe de crème met de spatel in de crèmepot.

Aandachtspunten:
Wees voorzichtig met de crèmepotjes.
Deze crème is op waterbasis en zonder conserveermiddel beperkt houdbaar (een paar dagen tot een week), met conserveermiddel ongeveer 3 maanden. Vermeld dat en de ingrediënten op je etiket.
De houdbaarheid met rozenwater en zonder conserveermiddel is moeilijk te bepalen. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: hygiënisch werken, materiaal schoonmaken en eventueel ontsmetten met alcohol, een spatel i.p.v. vingers gebruiken om de crème aan te brengen, in de koelkast bewaren. Wanneer je je hier aan houdt kun je uitgaan van een houdbaarheid van 3 maanden.

Enjoy!