homemadeBuiten waait een sneeuwjacht, dus uitgezocht weer om binnen lekker bezig te zijn met leuke dingen. Zoals je eigen cosmetica maken!
Toen ik net begon met cosmetica maken duizelde het mij van alle do’s en don’ts. Op internet wemelt het van de methodes en recepten, en soms zag ik door de bomen het bos niet meer.
Als je op de goede manier cosmetica wilt maken zijn er een aantal begrippen die toch handig zijn om te weten. Die zal ik vandaag proberen te geven. Dan heb je een goede basis en kun je daarop verder uitbouwen. Ik doe dit in 2 delen, anders wordt het te lang.

Hieronder leg ik de basisbegrippen uit voor het zelf maken van een heerlijke huidcreme. Zo wordt crème maken straks een eitje, en kun je je eigen persoonlijke recept samenstellen. Want hoe leuk is het om straks je hoogstpersoonlijk eigengemaakte creme op je geplaagde velletje te kunnen smeren! Als je dat eenmaal hebt gedaan wil je nooit meer anders. En het is ook nog veel vriendelijker voor je portemonnee. Veel ingrediënten vind je in de natuurwinkel, en anders zijn er legio webshops waar je je ingredienten kunt bestellen. Wel zo handig met dit weer.

Een basiscreme maken:

De basis voor het maken van een crème bestaat uit drie onderdelen:
· Vetfase
· Waterfase
· Werkstoffen en andere toevoegingen

Vetfase
Deze bestaat uit:
1 Plantaardige olie naar keuze:
Deze kies je, afhankelijk van het huidtype of te maken produkt. Voorbeelden zijn: abrikozenpit-olie,amandel-olie,avocado-olie, tarwekiem-olie,  distel-olie, druivepit-olie, esam-olie, jojoba-olie, kokosolie, macadamia-olie, noten-olie, neutral-olie, soja-olie, teunisbloem-olie, of zonnebloem-olie.

2 Emulgator:
De functie van een emulgator is water verbinden met olie. Doe je dit niet, dan zul je zien dat je olie en water niet goed mengen en twee gescheiden delen (blijven) vormen.
Om vet en water goed met elkaar te kunnen mengen is een emulgator noodzakelijk, bijv. lecithine, melk, room, honing, zout, tegomuls, lamecreme, mulsifan, emulsan, LV41, lanoline.

3 Stabilisator:
Een stabilisator zorgt ervoor dat alle ingrediënten met elkaar gemengd blijven en beïnvloedt de stevigheid van de crème: vloeibaar,vast,romig, Zij heeft bovendien een verzorgende of vochtregulerende werking.
Als stabilisator kun je o.a. gebruiken.: Bijenwas, Cacaoboter, Cocos, Mangoboter, Sheabutter, Cetylalcohol, Carnaubawas, Ceralan, Guarmeel, Xanthaan, Walschotvervanger

Waterfase
Water: je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals o.a.:
Gedestilleerd water, Rozenwater, Hamameliswater, Oranjebloesemwater, Kruidenwater, Plantenextracten: getrokken uit delen van de plant, zoals: arnika, brandnetel, calendula , hop , groene thee, Rozenwater, johanniskruid, lavendelwater, malve, paardestaart, kamille, klimop, klitwortel, hamamelis.

Werkstoffen
Toevoegingen verrijken het produkt. Je voegt ze pas toe nadat je je creme gemengd hebt en deze aan het afkoelen is:

  • Etherische oliën of parfumolie. Kies je voor helemaal natuurzuiver, en wil je je product lekker laten ruiken en daarnaast ook nog een specifieke werking meegeven, ga dan voor etherische olie. Het goedkope alternatief is parfumolie (= synthetisch), maar als je gevoelig bent aangelegd kan dat allergische reacties oproepen. Voeg max. 3 dr. etherische olie toe per 30 g crème
  • Alpha-bisabolol, liposomen, vitaminen, vit.E, aloe-vera, allantoine, collageen, melkzuur, meristeem, vit.A, lipsomen, ureum, hyaluronzuur, d-panthenol, elastine, da-zao, za-zao, NMF-moisterizer.
  • Conservering. Dit maakt je product langer houdbaar. Zonder conservering is de crème 1 maand houdbaar in de koelkast. Bij zalven is een conservering niet noodzakelijk. Een zachte conservator is bijv. parabeen K.

Algemene werkwijze voor het maken van een crème of milk per pot/fles:

  1. Vetfase ( olie,emulgator,stabilisator) au-bain-marie verwarmen to 60-65º
  2. Water verwarmen tot 60-65º,conservering toevoegen en erdoor roeren.
  3. Voeg water roerend bij vetfase. Nooit anders om.
  4. Goed blijven roeren totdat er een romige massa ontstaat: de crème of milk
  5. Voeg als de crème/milk is afgekoeld tot 35º de werkstoffen en als laatste de parfum toe.
  6. Doe de creme /milk in een goed gereinigde cremepot of fles en voorzie deze van je eigen exclusieve cosmetica label. De crème is 6mnd houdbaar.
  7. vermeld de houdbaarheidsdatum.

Hoeveelheid en houdbaarheid;

Omdat er water in de crème zit, is de houdbaarheid vrij kort. Maak daarom altijd kleine hoeveelheden. Om de houdbaarheid en de kwaliteit van de crème te verbeteren, kun je een etherische olie toevoegen. Bewaar crèmes altijd op een koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast.

Advertenties