homemade2Al eerder gaf ik een receptje voor het maken van een basis creme.  Ik weet nog dat ik de eerste keer dat ik dit maakte erg onzeker was, en het allemaal heel spannend vond. Toen mijn eerste cremepje dan ook daadwerkelijk gelukt was, was ik echt apetrots! Het rook heerlijk, de samenstelling was goed en het smeerde nog super ook. Sindsdien is het het lievelingsproduct van de hele familie geworden.

Als je op de goede manier cosmetica wilt maken zijn er een aantal begrippen die toch handig zijn om te weten. Die zal ik vandaag proberen te geven. Dan heb je een goede basis en kun je daarop verder uitbouwen. Ik doe dit in 2 delen, anders wordt het te lang.

Hieronder geef ik je een alternatieve methode om crème te maken. Normaal gesproken zet je twee pannetjes op het vuur, en verwarm je in de ene pan je vetfase, en in de andere je waterfase. Het principe hieronder komt op hetzelfde neer, maar werkt net even anders.

De voorbereiding.

STAP 1 Handen wassen en klaarzetten van je spullen.

Zet je ingrediënten en werkmaterialen klaar. Doe vast water in de waterkoker.

Het steriel maken van je werkmateriaal:
Hygiënisch werken is erg belangrijk, want we gebruiken bij voorkeur slechts weinig of geen houdbaarheidsverlengers. Het is daarom erg belangrijk om zoveel mogelijk bacteriegroei uit te sluiten.
Zodra een product – óók fabrieksmatige- aan lucht wordt blootgesteld, of aan water, of aan (vochtige) vingers, is het aan bederf onderhevig. Gebruik daarom ook altijd een schone spatel, in plaats van je vingers als je het product straks daadwerkelijk gebruikt.

STAP 2 Het afwegen van je vetcomponent. (vanaf nu noemen we dat kortweg VC)
Het maken van je crème of milk kun je in een hittebestendige koffiebeker doen.
Weeg je VC in kleine beetjes af. Kleine brokjes VC worden sneller met het water vermengd dan een groot stuk ineens.

STAP 3 Het koken van het water.
Gebruik altijd gedemineraliseerd water om je verzorgingsproducten mee te maken.
Dus géén kraanwater, bronwater of mineraalwater. Deze kunnen in een verzorgingsproduct werken als chloor op de huid!
Met het koken van het water sla je twee vliegen in één klap.
1] het is altijd beter om het water voor gebruik nog even op te koken.
2] je hebt meteen het benodigde hete water om het product mee te bereiden.
Doe altijd wat meer water in de waterkoker dan je nodig hebt, en weeg het pas na het koken af.
Gebruik hiervoor wel een APARTE koffiebeker, dus niet die van je VC

STAP 4 Het bereiden van je crème of milk
Algemene werkwijze voor het maken van een crème of milk:
Vetfase ( olie,emulgator,stabilisator) au-bain-marie verwarmen to 60-65º
Water verwarmen tot 60-65º,conservering toevoegen en erdoor roeren.

Giet het hete water in één keer bij je VC (niet andersom!) en begin meteen te roeren. Het hete water moet je VC laten samensmelten met het water. Vandaar dat het ook beter is om dit in kleine brokjes of schaafsel te doen. Blijf nu roeren tot het VC volledig is opgelost in het water.
Voeg nu meteen de houdbaarheidsverlenger toe. Dit is één van de weinige toevoegingen die hitte kan verdragen. Houdbaarheidsverlengers horen daarom ook eigenlijk bij de waterfase.
Roer nu nogmaals goed door en blijf dit regelmatig doen tijdens het afkoelen. Na nogmaals doorroeren doe je het roerstaafje eruit en de thermometer erin.
Mits voorzichtig, kun je nu de thermometer voor het roeren blijven gebruiken. Blijf ook tijdens het afkoelen van je crème of milk regelmatig roeren.

Tijdens het afkoelen van je product kun je alvast je spullen opruimen en je verpakkingen ontsmetten. Vergeet hierbij niet de doppen, afdekplaatjes en deksels.

STAP 5 Het toevoegen van de werkstoffen.
Wanneer je product een temperatuur van 35 graden C heeft bereikt, dan pas voeg je één voor één de werkstoffen toe. Werkstoffen kunnen hun eigenschappen verliezen bij hoge temperaturen. Daarom voegen we die pas toe wanneer de crème of milk 35 graden C is.
Werk in de tussentijd onder voortdurend roeren de rest van je werkstoffen af.
Schep nu met de gesteriliseerde lepel de crème in de pot, of giet, in geval van een milk, de milk in een fles. Klop intussen zachtjes de ontstane luchtbellen er uit door de pot zachtjes op het werkblad te kloppen. Nog even een mooi etiket maken met de ingrediënten en houdbaarheidsdatum er op. Afhankelijk van de Houdbaarheidsverlengers is dit 6-9 maanden. En je heerlijke zelfgemaakte crème is klaar.