tinctuurIk heb eerder in mijn blog al eens een basisrecept gegeven voor huidcrème. Misschien heb je die geprobeerd, en ben je enthousiast geworden? Mooi! Want er valt nog zoveel te ontdekken! Nu gaan we een stapje verder.
Als je je eigengemaakte cosmetica een geneeskrachtige werking mee wilt geven heb je voor sommige recepten een kruidentinctuur nodig. Een tinctuur is een kruiden remedie die veel gebruikt wordt in de natuurgeneeskunde. Waarschijnlijk ken je vast wel de tincturen van dr. Vogel.
Tincturen worden op basis van alcohol bereid. De alcohol haalt de ingrediënten uit de kruiden die anders niet vrij zouden komen. De alcohol dient minimaal 30% alcohol te bevatten. Je kunt deze kopen bij de drogist zoals o.a. Kruidvat of bij de apotheek. Eventueel kun je ook Wodka hier goed voor gebruiken. Gebruik echter geen industriële alcohol of spiritus. Deze zijn niet geschikt vanwege giftige stoffen.
Omdat de werking van een tinctuur veel sterker is dan van een afkooksel of kruidenthee, is de dosering lager. Een tinctuur is lang houdbaar: ca. 2 jaar. Je bewaart ze op een donkere plaats in een gekleurde, glazen fles of pot.

Een tinctuur maken

Basisverhouding:
Een basistinctuur bestaat uit 100 gram gedroogde kruiden of 250 gram verse kruiden
175 ml alcohol
325 ml water
Voor een liter (water met alcohol) is dit 250 ml alcohol met 750 ml water met 200 gram gedroogde of 400 gram verse kruiden.

Werkwijze:
Verpulver of hak de kruiden fijn.
Doe het kruid in een goed afsluitbare pot en voeg water vermengd met alcohol toe.
Sluit de pot af en zet deze op een donkere (warme) plaats.
Laat het twee weken staan en schud de pot regelmatig.
Na deze twee weken zeef je het mengsel  (bijvoorbeeld door een katoenen doek of theedoek) over in een schone pot. De verweekte kruiden houd je apart.