Ik sta te popelen om dit recept met jullie te delen! In mijn gezin hebben meerdere mensen last van eczeem, en we hebben al veel zalven en smeersels geprobeerd, inclusief door artsen voorgeschreven medicatie, maar niets hielp.

Eczeem is een ware ergernis. Het kan verschillende oorzaken hebben, en verschijnt vaak op willekeurige plaatsen op het lichaam, gekenmerkt door jeuk, rode huid en /of huidschilfers.

Er zijn in de handel vele smeersels te krijgen die allemaal wonderen beloven om de hinderlijke symptomen tegen te gaan. Lang niet allemaal beloven ze wat ze doen. Om maar niet te spreken over wat het moet kosten. Dan komt hier het goede nieuws. Ik geef je hier een budgetvriendelijk alternatief met doodgewone, zachte en natuurzuivere ingrediënten.  Buiten dat het budgetvriendelijk is, kun je deze zachte eczeemcreme net zo vaak  als een zachte  moisturizer gebruiken als je zelf wilt.

Het kan worden gebruikt als een dagelijkse huid moisturizer om te voorkomen dat eczeem opnieuw oplaait.  Mocht het toch weer de kop op steken, dan helpt dit om het snel in de kiem te smoren! Ben je er klaar voor?  Okee,  laten we de handen uit de mouwen steken!

Dit is alles wat je nodig hebt:

  • Havermout
  • Kokosolie
  • Rozemarijn olie
  • Olijfolie

Havermout

Al eeuwen wordt er havermout gebruikt in de behandeling tegen eczeem. Onderzoek toont aan dat havermout eigenschappen bevat die  jeuk verminderend en de roodheid tegengaat die meestal met eczeem gepaard gaat. Je kunt havermout ook gebruiken in je bad, of als masker en als cleanser

Kokosolie

Kokosolie is al heel lang bewezen effectief in huidverzorging. In feite blijkt uit onderzoek dat het effectief is in het verlichten van jeuk, roodheid, schilferige, gebarsten en droge huid die vaak gepaard gaat met eczeem. Het bevat anti-bacteriele, anti-schimmel, en verzachtende eigenschappen die de huid beschermen. Verder werd ontdekt dat regelmatige toepassing van kokosolie het genezingsproces verbetert, en de productie van collageen stimuleert.

Rozemarijn Olie

Bekend om zijn anti-oxidant en antiseptische eigenschappen. Rozemarijn olie is hiermee een effectieve natuurlijke remedie voor eczeem. Het helpt bij het verlichten van extreme jeuk en irritatie en het voorkomt droogheid die eczeem normaliter veroorzaakt. Afgezien van zijn vermogen om de bloedcirculatie te stimuleren, is rozemarijn ook  effectief in het kalmeren van ontstekingen en het verbeteren van genezing. Rozemarijnolie speelt ook een belangrijke rol in het reinigen en bevochtigen van de huid, evenals het voorkomen van infectie.

Olijfolie

Sinds de Griekse beschavingen, is olijfolie is gebruikt om verschillende soorten huidkwalen te behandelen. Olijfolie werkt effectief op extreem droge huid en heeft het vermogen om diep te kunnen doordringen in de opperhuid. Het helpt ook bij het voeden van de huid en maakt het zacht zonder het gebruik van allergenen en synthetische ingrediënten.

Zo nu weet je alles wat je weten moet. Tijd om aan de slag te gaan!

Homemade eczeemcreme / huid moisturizer

Ingrediënten:

60 ml  haver
180 ml kokosolie
Enkele druppels rozemarijn olie {optioneel}
1 el olijfolie

Bereiding:

Vermaal de havermout tot een poeder en zet apart. { je kunt hiervoor een blender, keukenmachine of een mixer gebruiken.}
Smelt op laag vuur de kokosolie in een pan totdat het een vloeibaar is geworden.
Voeg een paar druppels rozemarijn olie toe. {optioneel}
Doe de gemalen havermout er bij en meng tot het geheel goed gemengd is.
Doe nu de olijfolie er bij en meng alles goed.

Zodra alle ingrediënten goed gemengd zijn, haal je de pan van het vuur en giet je je mengsel in een schone pot.  Laat het enkele uren stollen.

Je creme is nu klaar. je kunt haar zo vaak als je wilt gebruiken voor je handen en je huid, en de magie zijn werk laten doen!

Advertenties